Podjetje Pronavitas d.o.o., ki na tržišču ponuja sodobne rešitve vseh vrst solarnega napajanja, mi je v testiranje ponudilo solarni generator YETI 400 in Boulder Solar Tripod s štirimi Boulder 30 solarnimi paneli, oboje proizvajalca Goal Zero.

YETI 400 ima kapaciteto  400Wh, 33Ah na 12V priključku. Ima pa še 2 USB priključka in 2 priključka za 220V. Polni se lahko s solarnimi paneli, z 12V ali pa z 220V. Lahko se jih tudi več poveže v vrsto. Za prenašanje okoli, pa ni ravno primeren saj je njegova teža 13,2Kg. Njegovo delovanje ne povzroča nobenega hrupa. Vgrajen akumulator je svinčeni tipa AGM (Absorbent Glass Mat).

Boulder 30 monokristalni solarni panel ima 30W pri 14-16V izhodne napetosti, torej pri povezanih štririh panelih to pomeni 120W moči. En panel tehta 2,95kg. Montaža na tripod je enostavna, je pa dobro, če to počneta dve osebi.

Ko sem razmišljal, kje in kako naj bi vse to preiskusil, sem se domislil WWFF aktivacije, saj je za SOTA to preveč in pretežke opreme, da bi šel pa na kakšen otok in se šel IOTA, je pa predaleč. Torej sem se odločil za Triglavski narodni park, ki je mojemu domovanju še najbližji. In da nebi bil kdo v družini prikrajšan za lep izlet, smo šli 31.10.2016, na praznični ponedeljek zjutraj vsi skupaj na Pokljuko na Rudno polje.  Vremenska napoved je bila lepa, ampak ko smo se vozili proti gorenjski, so bili vsi hribi v megli, tako da me je resno skrbelo kako bo. Na Pokljuki je bilo megleno in okrog 5 stopinj, torej se je bilo treba toplo obleči. Soproga in hči sta odšli na bližnji Viševnik, kjer sta imeli krasno sonce, midva s sinom pa sva na peščenem parkirišču nasproti hotela in v megli in mrazu, postavila opremo. Najprvo sva sestavila solarne panele in jih namestila na tripod. Sledila je montaža vertikalne antene GPM-1500 na drugi tripod. Potem sva povezala še postajo FT-450 na anteno in ultralahki prenosnik Dell Latitude E4200. Izhodno moč postaje sva nastavila na 50W, kar naj bi omogočalo tolikšno porabo energije, da bi YETI 400 zdržal dobri dve uri. Na sprejemu je kazalo 15W porabe, na keydown pa 120W. Na internet sva se povezala s pametnim telefonom in zgodba se je lahko pričela.

Prvih nekaj klicev na 20m je šlo v prazno. Nato sem se samospotiral na S50CLX in se je počasi pričelo. Ni bilo kakšnega hudega pileup-a, lepo so kapljali eden po eden, le tu in tam se jih je oglasilo nekaj več naenkrat, ampak so bili vsi začuda disciplinirani in je teklo gladko. Zeblo je vedno bolj, tako da sem komaj lahko uporabljal taster, če je bilo sem in tja treba. Sončne celice so pošiljale komaj kaj, tako da je YETI 400 res dal vse od sebe. Prva zveza je bila v dnevniku ob 9:30, na to je bilo do 10:30 narejenih 54 zvez, v naslednje pol ure pa še 13 in je pričelo zmanjkovati »futra«. Ker časovne  norme za priznanje aktivacije WWFF še nisem izpolnil, bo torej treba zamenjati band! 15m in više je bilo mrtvo, torej grem na 40m. Ker ta antena ni najbolje uglašena na ta band, sem se odločil da preidem na mobilno anteno za 40m in se preselim v toplejšo notranjost avtomobila, saj me je zunaj že močno zeblo, da rok skoraj nisem več čutil in sem komaj, le s pomočjo sina, prestavil vse skupaj in montiral anteno na strešni nosilec. Tokrat sem se spotiral kar takoj in na začetku se je res usulo, kot bi bil kje na kakšnem eksotičnem otoku HI. Pa sem le nekako zvozil in nabral v dobrih 40 minutah še 47 zvez na 40m, na mobilno anteno Diamond HF-40CL. Vmes mi je računalnik javil, da bo kmalu prazna baterija in sem še notesnik priklopil na YETI 400, ki je zdržal do konca, ko mu je ostalo še 40% energije. In ob 12:00, ko sem prekinil delo, je kot v posmeh posijalo sonce!

Naslednji dan, sem doma na dvorišču ponovno sestavil sončne panele in dal polnit solarni generator. Na momente, ko je sonce zasijalo skoraj v polno, je kazalo 65W inputa, pri tem nizkem jesenskem soncu. Iz 40% se je v dveh urah YETI napolnil na 90%. Torej če bi bilo več sonca, bi se YETI 400 izpraznil manj, oziroma delal bi verjetno lahko še enkrat toliko časa, kot sem, da o temperaturi sploh ne govorim HI! Tako me je nazadnje zeblo samo v Himalaji! (glej: https://www.qrz.com/db/s51j)*

Zadnje objave

Drugo izobraževalno

Delali s S50E lokacije Črni vrh v Multi-Single kategoriji. Operaterji ...

Mladi v CQ WPX SSB t

Tokrat so se CQ WPX SSB tekmovanja udeležili Urban S53WD, ...

Pritožba UO ZRS zop

Tale zaplet smo sicer hoteli rešiti interno. Po zadnjem sklepu ...

CQ World Wide DX Con

The English translation of the original article is below the ...

S50CLX DX Cluster sp

V primeru, da želimo na spletnem vmesniku S50CLX DX Clustra ...

Translate »