Moj ata radioamater

30. maja 2014
Objavil: s50u

Pogovor med Nušo in Bogomirjem Rejc, S59X o radioamaterstvu objavljenem v literarnem glasilu učencev zavoda Osnovne šole Cerkno MLADA RAST.

Ste se že kdaj spraševali, čemu služijo antene na smučišču Črni vrh? O tem sem se pogovarjala z očetom, Bogomirjem Rejcem, ki se z radioamaterstvom ukvarja že 32 let.

Kaj je radioamaterstvo?
To je ljubiteljsko ukvarjanje z radiom oziroma radiotehniko. Radioamaterji vzpostavljamo radijske zveze širom celega sveta. Prisotni smo v skoraj vseh državah sveta, največ pa jih je v razvitejših državah. Združujemo se v radioamaterske organizacije, ki delujejo po pravilnikih po vsem svetu. Ukvarjamo se z izobraževanjem in raziskovanjem razširjenja radijskih valov.

Kdo lahko postane radioamater?
Radioamater lahko postane vsak, ki ga to področje zanima. Ker se radijski valovi razširjajo po celem svetu, se moramo radioamaterji držati predpisanih pravil, da ne bi motili drug drugega. Zato mora vsak radioamater opraviti izpit. S tem dokaže, da pozna predpise, pravila za vzpostavljanje radijskih zvez in naprave, ki so potrebne za vzpostavitev zveze. Znanje lahko pridobimo na tečajih, ki jih organizirajo radio klubi. Jaz sem izpit opravil leta 1981, ko sem hodil v 7. razred osnovne šole.

Kakšne naprave radioamaterji uporabljate za vzpostavljanje zvez?
Osnovni del opreme radioamaterja je radijska postaja. To je naprava, ki sprejema in oddaja radijske valove. Povezana je z anteno, ki seva in sprejema radijske valove. Radijski valovi potujejo skozi atmosfero do radioamaterja v sosednji ulici, sosednji državi ali na drugem koncu sveta. Radijske postaje so včasih radioamaterji izdelali sami, sedaj pa je na voljo veliko tovarniških postaj, ki jih lahko kupimo. Radijske postaje so zelo različne.  Najmanjše so podobne mobilnim telefonom, največje pa lahko zasedejo celo mizo. Poleg tega radioamaterji uporabljamo še ojačevalnike, ki ojačajo radijski signal. Nepogrešljivi del opreme pa so tudi računalniki.

Kaj so radijski valovi in kdaj so jih odkrili?
Radijski valovi so elektro-magnetno valovanje, ki se razširja po prostoru. Pri tem njihova jakost slabi, zato je domet radijske zveze omejen. Na poti skozi prostor se lahko tudi ukrivijo ali odbijejo, kar radioamaterji s pridom uporabljamo, da povečamo domet radijske zveze. Tako se lahko radijski valovi odbijajo od slojev v ionosfero, približno 300 km nad površjem zemlje. Radijski val se nato vrne nazaj na zemljo, kjer se ponovno odbije od površja. V dveh ali treh takih skokih radijski val z lahkoto premaga razdaljo med Evropo in Ameriko. Na ta način lahko radioamater vzpostavi zvezo s katerim koli delom sveta. Za premagovanje večjih razdalj lahko uporabljamo odboj od lune. Radijski val potuje od zemlje do lune približno 2 sekundi. Odbija se tudi od sledi meteoritov in polarnega sija. Okoli zemlje kroži tudi veliko radioamaterskih satelitov. Radijske valove so odkrili okrog leta 1900. Takrat je bilo s pomočjo radijskih valov preneseno prvo sporočilo iz Evrope v Severno Ameriko. Uporabljamo jih za prenos informacij. To so lahko tekst v Morsejevi abecedi, govor, slika ali računalniški podatki.

Naslovnica revije: Petra Brelih, Mlada rast glasilo učencev OŠ Cerkno

Naslovnica revije: Petra Brelih, Mlada rast glasilo učencev OŠ Cerkno

Ali radioamaterji vedno govorite v šifrah?
Uporabljamo veliko kratic. Razlog je v tem, da so se prve zveze vzpostavljale s pomočjo Morsejeve abecede. V tej abecedi je vsaka črka in številka sestavljena iz zaporedja črt in pikic. Da prenos teksta ne traja predolgo, so si radioamaterji izmislili kratice, ki jih poznamo vsi radioamaterji sveta. Kratica za dobro jutro je GM, 73 za lep pozdrav, QRZ je kratica za ‘’Kdo me kliče?’’…

Kaj pa so te kartice podobne razglednicam?
To niso razglednice, ampak kartice, s katerimi radioamaterji potrdimo zvezo. Imenujemo jih QSL kartice. Uporabljamo jih kot dokaz, da smo zvezo zares vzpostavili. Na njej je zapisan datum in čas vzpostavitve zveze in klicni znak radioamaterja, s katerim smo vzpostavili zvezo. Kartice uporabljamo kot dokaz pri pridobivanju diplom. Eno izmed njih dobimo, če imamo kartice iz stotih različnih držav.

Nuša Rejc
(vir: Mlada Rast, glasilo učencev Osnovne šole Cerkno)1 komentar do sedaj.

  1. Danilo, S50U pravi:

    Bravo Nuša & Bogomir…. lep predstavitveni članek o radioamaterskem delu za osnovnošolce!
    73 Danilo, S50U


*

Zadnje objave

Mladi v CQ WPX SSB t

Tokrat so se CQ WPX SSB tekmovanja udeležili Urban S53WD, ...

Pritožba UO ZRS zop

Tale zaplet smo sicer hoteli rešiti interno. Po zadnjem sklepu ...

CQ World Wide DX Con

The English translation of the original article is below the ...

S50CLX DX Cluster sp

V primeru, da želimo na spletnem vmesniku S50CLX DX Clustra ...

IOTA tekmovanje VIS

Med 25.7.2023 in 31.7.2023 je ekipa v sestavi 9A/S50O ( ...

Translate »