Srečanje radioamaterjev ob 55. letnici Radiokluba Cerkno, S50E na Črnem Vrhu nad Cerknim je potekalo 22. septembra 2012.

Urnik:
11:00 – 15:00 Prihod, Ogled lokacije, Kosilo, Druženje, S5 WCA predstavitev
15:00 – 15:15 Kratki nagovor (Organizatorji, predsednik ZRS)
15:15 – 15:30 Podelitev priznanj oldtimer ZRS
15:30 – 16:15 Predavanje 1: Andrej Štern, S57BAJ – Nastanek in vplivi Sončevih aktivnosti
16:15 – 17:00 Predavanje 2: Marko Munih, S50K in Sine Mermal, S53RM – Prednosti SDR tehnologije na KV in UKV
od 17:00      – Druženje

Ortofoto posnetek Črni Vrh nad Cerknim.

Primorski val, splošne novice. (Ponedeljek, 24-09-2012)
V okviru praznovanja 55 letnice ustanovitve Radio Kluba Cerkno se je vsoboto na njihovi tekmovalni postojanki na smučarskem centru Cerkno odvijalo srečanje radioamaterjev Slovenije. Udeležilo se ga je približno 50 radiamaterjev iz vseh delov Slovenije, ki so v zadnjih letih  največ prispevalo k ohranitvi te dejavnosti.
Po uvodnem nagovoru Jožeta Kranjca,  predsednika radiokluba,  je spregovoril predsednik Zveze radioamaterjev Slovenije Bojan Majhenič  iz Maribora. Orisal je dogajanje v zadnjih tridesetih letih. Največ članov,  preko 18 tisoč,  je zveza beležila v devetdesetih letih. Kasnejši razvoj telekomunikacij, mobilne telefonije in zlasti interneta pa je povzročilo velik osip.
Danes članarino plačuje še malo nad tisoč članov. Manjka tudi podmladek zato je pričakovati, da se bo število radioamaterjev v Sloveniji še zmanjševalo. Zeo vzpodbudni pa so rezultati, ki jih v največjih tekmovanjih dosegajo Slovenski radioamaterji. Med njimi  imajo zelo pomembno vlogo tudi člani Radiokluba Cerkno, ki  na  štirih tekmovalnih lokacijah v svetovnem merilu dosegajo najvišje rezultate.

Podelitev plaket ZRS članom radiokluba Cerkno, S50E 2012

Od leve proti desni stojijo: S59X, S58D, S50K, S50O, S52JK, S52ME
Od leve proti desni čepijo: S54E, S50U, S50R

Za delo na področju radioamaterizma je predsednik zveze podelil srebrni plaketi, ki sta jih prejela Dani Vončina in Bogomil Rejc. Zlate plakete pa so prejeli.Marko Munih, Tone Črv, Danilo Brelih in  Leo Džoko in seveda slavljenec,  Radioklub Cerkno. Podeljene so bile tudi značke oldtimer operaterjem, ki so dejavni že tri desetletja.
Po uvodni slovesnosti sta sledili predavanji  dveh profesorjev Fakeltete za elektrotehniko in elektroniko iz Ljubljane. Dr. Andrej Štern  je v zelo zanimivi predstavitvi spregovoril o  vplivu dogajanja na soncu na širjenje elektromagnetnega valovanja  ter s tem povezan vpliv na delovanja GPS naprav. V drugem predavanju pa je Dr. Marko Munih predstavil digitalno obdelavo in procesiranje radijskih signalov. Po končanem predavanju so si obiskovalci ogledali tudi na novo preurejeno postojanko, antenske sisteme in radijsko tehniko, ki jo člani Radiokluba Cerkno uporabljajo pri svojem delu in tekmovanjih.
Darko Laharnar (Vir: Primorski val)

Primorske Novice. (Ponedeljek, 24-09-2012)
Članov je manj, a se ne dajo
Cerkljanski radioklub je ob svoji 55. obletnici v postojanki na smučarskem centu Cerkno pripravil srečanje za slovenske kolege. Družabnosti so dodali ščepec izobraževanja.
NOVAKI: Cerljanski  radioamaterji so ledino leta 1957 zaorali v Eti. Če si tedaj in še nekaj desetletij pozneje ni bilo mogoče zamisliti nobene vaje civilne zaščite ali nesreče brez njihovega sodelovanja, sedaj zveze po svetu vzpostavljajo predvsem za hobi. Članstvo klubom po Sloveniji upada. Na srečanju pa so poudarili, da zadnje besede še niso rekli.
Klub Cerkno S50E je na svojo črnovrško postojanko kolege povabil na svoj 55. rojstni dan. Jubilej, ki mu je leta 1957 z ustanovitvijo kluba botroval Viktor Kravanja, obeležujejo že vse leto. Izdali so filatelistična obeležja, se predstavljali javnosti in si zadali vzpostavitev 10.000 zvez pod posebnima, jubilejnima znakoma. “Vzpostavili smo že preko devet tisoč zvez. Ta jubilejni cilj bomo dosegli, žal pa ne uspemo več pritegniti mladih. Računalniki so naredili svoje,” je povedal gospodar kluba Miran Vončina. Klub, ki je leta 1971 botroval tudi oblikovanju Radia Cerkno, ki kot Primorski val še vedno živi, šteje le še 15 članov. “V najboljših letih nas je bilo okrog 80. Žal nam država v teh tehnoloških časih ne posveča pozornosti in nam tudi ne namenja nobene vloge. To pa radioamaterji po svetu, zlasti v ZDA, še imajo. Prav gotovo se lahko tudi pri nas zgodi nesreča, v kateri bodo kriki tehnike odpovedali in bomo s svojim znanjem in opremo lahko pomagali le radioamaterji,” je prepričan. Občasno zato še sodelujejo na preventivnih vajah. S svojo opremo so tudi v simulaciji največjega dosedanjega potresa pri nas leta 1511 v Idriji hitro doklicali pomoč.

Cerkljanski radioamaterji so 55. rojstni dan praznovali v družbi slovenskih kolegov

Radioamaterji, ki vztrajajo, so bolj kot doma slišni po svetu. V dolgem spisku nagrad cerkljanskim pripada vrsta svetovnih rekordov. Največ jih ima Tone Črv iz Bukovega. Trenutno pa najviše meri dr. Marko Munih, ki je svojo opremo in znanje izpopolnil do vrhunskosti. Uporabo sodobnih tehnologij je s Sinetom Mermalom predstavil kolegom. Andrej Štern pa jim je spregovoril o nastanku in vplivu sončevih aktivnosti na njihovo delo. Najstarejši slovenski radioamaterji – oldtimerji z več kot 25-letnim delom – so s srečanja odšli z značkami. Zlati znak zveze pa je njen predsednik Bojan Majhenič pripel tudi jubilantom. SAŠA DRAGOŠ (Vir: Primorske Novice)5 komentarjev do sedaj.

 1. Mario, S56A pravi:

  Nisem samo jaz uletel v photo notch ampak tudi S59AA manjka 🙁 Vseeno zanimiv vikend.

 2. Janez pravi:

  Če bo zelo lepo vreme, pridem z obema otrokoma, ki pa nista kakšna strašna jedca. Irena pa dela!

 3. Robi-S52DK pravi:

  Žal se dogodek sovpada z Odprtim Jesenskim KV ARG prvenstvom ZRS.

  73 ES GL DE Robi, S52DK.

  • S52JK pravi:

   Zelo mi je žal, da se je ujelo z ARG prvenstvom. Vendar smo bili pri izbiri datuma zaradi drugih dogodkov na Smučišču Cerkno zelo omejeni. Upam, da se srečamo ob kakšni drugi priložnosti. 73 Jože, S52JK

 4. admin pravi:

  Vabljeni v čim večjem številu! 73


*

Zadnje objave

Drugo izobraževalno

Delali s S50E lokacije Črni vrh v Multi-Single kategoriji. Operaterji ...

Mladi v CQ WPX SSB t

Tokrat so se CQ WPX SSB tekmovanja udeležili Urban S53WD, ...

Pritožba UO ZRS zop

Tale zaplet smo sicer hoteli rešiti interno. Po zadnjem sklepu ...

CQ World Wide DX Con

The English translation of the original article is below the ...

S50CLX DX Cluster sp

V primeru, da želimo na spletnem vmesniku S50CLX DX Clustra ...

Translate »