V Boloniji se je pred dnevi končala deveta radioamaterska Olimpijada, ki se je vsaka štiri leta udeleži 50 do 60 dvočlanskih ekip najboljših radioamaterjev s celega sveta. Letos je tekmovalo 58 ekip, ki so se s sodelovanjem v svetovnih tekmovanjih zadnja štiri leta kvalificirale za sodelovanje. Med sodniki je bil tudi idrijski rojak Leo Xhoko.

Tekmovalci so se pomerili v foniji in telegrafiji. Ekipe so uporabljale posebne klicne znake, ki jih je izdalo Ministrstvo za telekomunikacije Italije, in so veljali le za čas tega tekmovanja. Olimpijada bi morala biti po koledarju izvedena že lansko leto, a je bila zaradi pandemije prestavljena na letošnji termin.
Prvič so se radiomaterji na olimpijadi pomerili na tekmovanju v Seattlu (ZDA) leta 1990, sledili pa so na štiri leta: San Francisco (ZDA), Bled (Slovenija), Helsinki (Finska), Floranopolis (Brazilija), Moskva (Rusija), Boston (ZDA), Wittenberg (Nemčija) in letos Bolonija (Italija), tudi rojstni kraj Guglielma Marconija, velikana radijskih komunikacij.
Gostitelj olimpijade izbere čim bolj enakovredne lokacije, ki so razporejene po vsej pokrajini od koder tekmovalci tekmujejo. Ko je olimpijado gostil Bled, so bile ekipe locirane vse od Kopra pa do Lendave,
na že obstoječih radioamaterskih postajah, letos pa na turističnih kmetijah po vsej pokrajini Emilija-Romania. Vsaki od tekmovalnih ekip se je pridružil še upravljalec lokacije in sodnik. Vsem je zagotovljena enaka tehnična oprema kot so antene, moč oddajnika pa je omejena na 100 watov, kar kontrolira sodnik.
Ekipe so najprej izžrebale sodnika, lokacijo in klicni znak, ki pa je do začetka tekmovanja ostal v zapečateni kuverti. Leo Xhoko je bil kot sodnik dodeljen ekipi, ki sta jo sestavljala Kazahstanec Pavel in Rus Oleg iz Sibirije, njihova lokacija pa je bil podeželski gradič s čudovito okolico, sredi polj z majhnim jezercem.
Ekipe so v 24 urah vzpostavile 3500 do 4600 zvez, kar je okrog 190 zvez na uro! Zmagovalca olimpijade sta bila Ukrajinca Yuri Onipko in Yaroslav Oleynik, drugo uvrščena sta bila predstavnika Nemčije, tretja po odlična Hrvata. Slovenska ekipa se je uvrstila na 41. mes-to z 4078 zvezami.
Slovenijo je zastopala kar številčna odprava, poleg dveh članov tekmovalne ekipe, je bil v ekipi še član glavne sodniške ekipe, sodniki na treh lokacijah, ter še dva tekmovalca v mešanih ekipah. WRTC tekmovanje pa ni le merjenje znanja in spretnosti udeležencev. Pomeni tudi veliko srečanje radioamaterjev z vsega sveta, ki se poznajo z radijskih valov, njihovih družin in prijateljev. Na olimpijadi v Italiji je bilo preko 500 udeležencev, ki so se ves teden družili na srečanjih, dogodkih in izletih ter obiskih turističnih znamenitosti. Najavljen pa je že termin za naslednjo olimpijado. Ta bo leta 2026 potekala v Angliji. / ITA

Zadnje objave

Mladi v CQ WPX SSB t

Tokrat so se CQ WPX SSB tekmovanja udeležili Urban S53WD, ...

Pritožba UO ZRS zop

Tale zaplet smo sicer hoteli rešiti interno. Po zadnjem sklepu ...

CQ World Wide DX Con

The English translation of the original article is below the ...

S50CLX DX Cluster sp

V primeru, da želimo na spletnem vmesniku S50CLX DX Clustra ...

IOTA tekmovanje VIS

Med 25.7.2023 in 31.7.2023 je ekipa v sestavi 9A/S50O ( ...

Translate »