Že dlje časa sem razmišljal, da bi se enkrat lotil tudi kakšne SOTA aktivacije. Nabavil in sestavil sem si tudi YouKits EK-1A postajo za te namene. Počasi sem nabiral in sestavljal tudi drugo opremo, potrebno za te namene. Tako sem si nabavil dovolj dolgo ribiško palico, za izdelavo antene in ustrezen akumulator, za napajanje postaje. In bilo je treba le še izbrati vrh, na katerega se bom povzpel. Pa je vreme te dni tako nezanesljivo, da na kakšno daljšo turo ni varno hoditi. Moji domači lokaciji je najbližji vrh Škofje S5/CP-016. Torej sva s sinom Tinetom spakirala nahrbtnike in se odpravila z avtom proti izhodiščni točki. Nadaljevala sva peš, nekaj časa po makadamski cesti, nato pa jo ubrala naravnost po hribu navzgor proti grebenu. Sprva je bilo še kar močno sonce, a v daljavi so se že nabirali nevihtni oblaki. Ko sva prišla gor, sem poiskal kje vrh sploh je. Našel sem kamen s ploščo označbe vrha, v popolnoma zaraščenem delu gozdička. Tam ni bilo mogoče postaviti kakšno pametno anteno, zato sva se odmaknila na bližnjo jaso, kakšne 2 metra niže od vrha. Postavila sva anteno, razpela radiale in priključila postajo in računalnik. Tokrat sem s seboj vzel računalnik, ker pot ni bila dolga, pa tudi višina ni  huda in sedaj mi ni treba pretipkavati zvez. Antena je potrebovala čisto malo »doglasitve« in vse je bilo pripravljeno za delo. Ker po nekaj klicih ni bilo odziva, sem se preko HRDLOG.net sistema z mojega telefona, samospotiral. Potem se je pa pričelo! Zveze so šle ena za drugo in v petnajstih minutah jih je bilo v logu 18. Žal se je takrat začelo tudi z vremenom. Kojca S5/CP-007 je že bila ovita v deževne oblake, ki pa so se pričeli širiti tudi proti Poreznu S5/CP-002 in proti nama. In ko je dvakrat nekje v bližini pošteno počilo, sva na hitro pospravila in pobegnila v dolino.

In sva šla naslednji dan še enkrat tja gor, čeprav jaz kot aktivator, razen nekaj novih zanimivih zvez nimam novih točk. Tokrat sva anteno postavila bliže vrhu, tako da so bila okoliška drevesa kar precej blizu in se je to potem tudi poznalo pri raportih ki sem jih dobival in pri bolj počasnem nabiranju zvez, kljub objavi spota na Sotawatch in na HRDLOG.net sistemu. Ko se je na 20m ustavilo, sem šel še na 40m in še tam naredil 14 zvez. Tokrat kakšnega presenečenja izven Evrope ni bilo.

Še kratek opis opreme, s katero sem delal. Postaja je bila, kot že omenjeno, YouKits EK-1A. Watmeter je pokazal 4W izhodne moči. Antena je doma narejena vertikalka iz petmetrske ribiške palice, na katero je pritrjena žica, spodaj pa so še trije radiali. Uglašena je na 20m, za 40m pa sem uporabil stari dobri MFJ-901 tuner, ki me je spremljal na himalajski odpravi na LhoTse 1981. Za napajanje sem uporabil LI-NMC akumulatorsko baterijo SHERPA 50 in NOMAD 20 solarni panel, oboje proizvod ameriškega podjetja GOAL ZERO, kar mi je v testiranje dalo podjetje PRONAVITAS d.o.o. iz Ljubljane. Baterija ima 58Wh in se ji eno uro napajanja EK-1A in mojega mobilnega telefona, skoraj nič ni poznalo. Računalnik je dobri stari Dell LATITUDE E4200, ki mu baterija še vedno zdrži dobri dve uri pri delu z N1MM logerjem in brez interneta. Za CW pa sem uporabil K1EL WinKeyer USB in moj prvi CW paddle, uvožen iz USA, ko smo bili še v republiki Sloveniji in so bili poštni stroški in carina višji kot pa je bila vredna ročka! Seveda vse te »krame« nima smisla nositi v višje hribe, saj je vse skupaj pretežko, ampak za tale naš »hribček« sem si pa le privoščil malo luksuza HI.

 *

Zadnje objave

Mladi v CQ WPX SSB t

Tokrat so se CQ WPX SSB tekmovanja udeležili Urban S53WD, ...

Pritožba UO ZRS zop

Tale zaplet smo sicer hoteli rešiti interno. Po zadnjem sklepu ...

CQ World Wide DX Con

The English translation of the original article is below the ...

S50CLX DX Cluster sp

V primeru, da želimo na spletnem vmesniku S50CLX DX Clustra ...

IOTA tekmovanje VIS

Med 25.7.2023 in 31.7.2023 je ekipa v sestavi 9A/S50O ( ...

Translate »