Skupina znanstvenikov pod vodstvom dr. Črtomirja Podlipnika iz Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani je pripravila projekt, kjer lahko v boju proti koronavirusu sodeluje širša javnost. Njegov namen je analizirati molekulske spojine in pomagati pri iskanju zdravila proti koronavirusu. Iskanje ustrezne spojine lahko poteka tudi na vašem računalniku. S pomočjo majhnega programa, na vaš računalnik naložimo nekaj spojin za testiranje. Program izkorišča moč vašega računalnika le takrat, ko ga vi ne potrebujete. Rezultate nato pošilja na strežnik, kjer se zbirajo za kasnejšo analizo. S porazdeljenim računalništvom lahko sodeluje vsak, povezava:

Skupnostna znanost in boj proti koronavirusu

Tako S50U skimmer kot S50CLX DX Clustra v Cerknem donirata 75% svoje procesorske moči in sodelujeta pri zgoraj omenjenem projektu. V primeru počasnejšega delovanja omenjenih DX Clustrov imejte v mislih zgornji podatek, ob tej priliki pa razmislite ali bi se šli takšen način prostovoljstva tudi sami. Iz varnostnih razlogov, ker aplikacija ni digitalno podpisana sem se pri nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT pozanimal glede varnosti same aplikacije in dobil spodnji odgovor.

Spoštovani!
Zahvaljujemo se vam za poslano prijavo. Aplikacijo smo preverili in nismo našli nobenih znakov, da bi bila kakorkoli zlonamerna. Ali bo aplikacija digitalno podpisana je predmet odločitve razvijalcev programske opreme, zagotovo pa pravilen podpis doprinese k večjemu zaupanju, predvsem računalniško laičnih uporabnikov. Na kakšen način, pa so uporabniki pripravljeni posoditi računske vire, pa je predmet odločitve vsakega posameznika. Lep pozdrav, Matej Breznik (SI-CERT)

Ostanite zdravi, Danilo S50U sysop S50U skimmer & S50CLX DXCluster

_________________
Linux is like living in a teepee. No Windows, no Gates and an Apache in house!
S50CLX – Cerkno LinuX Palk DXCluster
http://s50clx.infrax.si

S50U skimmer cluster in S50CLX dx cluster v koronavirus projektu

S50U skimmer cluster in S50CLX dx cluster v koronavirus projektu*

Zadnje objave

Mladi v CQ WPX SSB t

Tokrat so se CQ WPX SSB tekmovanja udeležili Urban S53WD, ...

Pritožba UO ZRS zop

Tale zaplet smo sicer hoteli rešiti interno. Po zadnjem sklepu ...

CQ World Wide DX Con

The English translation of the original article is below the ...

S50CLX DX Cluster sp

V primeru, da želimo na spletnem vmesniku S50CLX DX Clustra ...

IOTA tekmovanje VIS

Med 25.7.2023 in 31.7.2023 je ekipa v sestavi 9A/S50O ( ...

Translate »