RADIOAMATERSKI HAM KAMP 2018

je za nami. Od torka 7. avgusta do petka 10. avgusta 2018 je potekal radioamaterski kamp na klubski tekmovalni postojanki Radio kluba Cerkno na Črnem vrhu nad Cerknim. Udeležili so se ga štirje mladi, ki so zadnji dve leti obiskovali radioamaterski krožek in naredili izpite ter dva fanta, ki še nameravata obiskovati krožek in izpit tudi narediti.

Glede na finančna sredstva, ki jih je klub uspel zagotoviti za nabavo opreme in sestavnih delov smo izdelali dve anteni in sicer vertikalno anteno za 7 MHz ter vertikalno anteno za 14, 21 in 28 MHz področje, jih postavili in uglasili. Udeleženci so pod mentorstvom izračunali dolžine žic, postaviti nosilne drogove iz fiberglas kompozitnega materiala, jih zasidrali, zmontirati vertikalni sevalec in dodali žice radialno od antene za radiale, izmeriti stojno valovanje SWR in jih poglasiti za delo tako v segmentu dela telegrafije (CW) in fonije (SSB). Zadovoljstvo na uspešno opravljenim delom je bil veliko.

Postojanka radiokluba Cerkno S50E

Postojanka radiokluba Cerkno S50E

V četrtek je bil izveden pohod na Blegoš z namenom, da nam Zvone S52O predstavi SOTA (Summits on the Air) program. Namen programa je vzpodbuditi radioamatersko dejavnost z vrhov hribov in gora v državah širom po svetu. Po uvodni predstavitvi SOTA programa smo se od planinske koče na Blegošu povzpeli na sam vrh kjer je Zvone postavil njegovo opremo za aktivacijo SOTA na 145 MHz področju. Potem, ko je Zvone vzpostavil prvo zvezo s S5/CP-003 so za mikrofone prijeli vsi fantje in naredili svoje prve aktivacijske zveze pod klubskim znakom S50E. Nadalje je Zvone predstavil tudi delovanje DMR postaj in slovensko DMR omrežje v katerega se bo kazalo vključiti članom Radio kluba Cerkno, pogovori so že stekli.

Sledilo je kosilo v planinski koči na Blegošu in povratek na klubsko lokacijo Črni vrh v pričakovanju ARG – lova na lisico.

Ob predvidenem času so se pripeljali predsednik Radio kluba Cerkno Leo S50R in družina Žankar Franci S57CT in Peter S52AA z boljšimi polovicami in naraščajem ter vso ARG opremo. Predstavitve se je udeležil tudi David S51MM z polnim avtomobilom otrok ter nekaj člani Orientacijski klub Azimut Cerkno – Idrija – Tolmin – Žiri. Ko so bile lisice postavljene se je lov začel. Prav lepo je bilo videti zadovoljne obraze mladih ki so se potem, ko so lisice odkrili vrnili na izhodiščno točko. Na koncu še kozarec soka in zahvala, ter zadovoljstvo nad novimi izkušnjami.

V petek dopoldne je Janez S51J predstavil vire napajanja radioamaterskih postaj od mreže, agregata, do sončnih celic ter montažo radijske postaje v avtomobil. Največje zanimanje je bilo za pridobivanje električne energije iz sončnih celic.

Pred koncem kampa smo narisali in izmerili obe anteni z namenom, da bi ob ponovni postavitvi anten imeli vse potrebne podatke za lažje prilagoditev SWR. Ponavadi se nikoli ne izvede posnetek končnih izmer in potem se ob prvi okvari ali kakšnem drugem posegu začne z odkrivanjem “tople vode”.

Črni vrh nad Cerknim - Radio klub CERKNO S50E

Črni vrh nad Cerknim – Radio klub CERKNO S50E

Cel čas kampa so mladi delali QSO zveze pod mentorstvom tako v foniji (SSB) kot v digitalnih komunikacijah (DIGIMODE) načinih dela.

Uvodoma je bilo izvedeno predavanje o varnem delu z amaterskimi radijskimi postajami kot tudi v zvezi s postavljanje anten in seveda plezanjem po antenskih stolpih.

V sklopu kampa sta bili izvedeni tudi udeležbi v julijskem tekmovanju na 144 in 432 MHz. Udeležila sta se jih Tine S53TM in Gašper S52GBB, naredila svoje prve zveze s svojima klicnima znakoma. V Alpe Adria VHF tekmovanju smo delali s klicnim znakom S53DRL in uspeli vzpostaviti 75 QSO. Janez S51J je dnevnike obdelal in jih poslal organizatorjem.

Na mesto zaključka naj napišem, da je bila to tudi zame izredno zanimiva izkušnja saj je bil kamp v naše klubu izveden prvič. Kot zanimivost naj omenim, da smo se ob prihodu na postojanko dogovorili tudi to, da so vsi udeleženci odložili svoje pametne telefone na polico in se lahko odzivajo samo na klice sicer je tisti, ki bo to prekršil kandidat za odhod peš domov. Zadovoljen sem, da se je dogovor zelo dobro spoštoval.

Po kosilu se je pospravilo prizorišče in se v dveh polnih avtomobilih odpeljali v dolino. Ko smo izstopili iz avtomobilov nas je oblila strašanska vročina, na Črnem vrhu je bilo prijeto toplo ne pa vroče.

Zahvala vsem, ki so pomagali pri izvedbi radioamaterskega kampa Janezu S51J, Zvonetu S52O ter Leotu S50R.

Miran Vončina S50O
Cerkno, 11.08.2018*

Zadnje objave

Mladi v CQ WPX SSB t

Tokrat so se CQ WPX SSB tekmovanja udeležili Urban S53WD, ...

Pritožba UO ZRS zop

Tale zaplet smo sicer hoteli rešiti interno. Po zadnjem sklepu ...

CQ World Wide DX Con

The English translation of the original article is below the ...

S50CLX DX Cluster sp

V primeru, da želimo na spletnem vmesniku S50CLX DX Clustra ...

IOTA tekmovanje VIS

Med 25.7.2023 in 31.7.2023 je ekipa v sestavi 9A/S50O ( ...

Translate »