V tednu od 27. julija do 2. avgusta smo izvedli ne lokaciji Črni vrh radioamatersko druženje članov Radiokluba Cerkno, tako imenovani HAM Camp 2020, ki smo ga organizirali že drugič. Glavna mentorja sta bila Leo – S50R in Janez – S51J, sodelovala sta pa še Tone – S54E in Zvone – S52O.

Cilj je bil usposobiti mlade člane radiokluba, ki so pred kratkim opravili izpit za radioamaterje-operatorje in doma nimajo možnosti za kakšno resnejše delo z radioamaterskimi postajami, za tekoče delo na radijski postaji in sicer na kratkem valu v foniji v slovenskem in angleškem jeziku in v digitalni tehniki, na UKV postaji pa za delo v tekmovanju Alpe Adria, ki je potekalo v tem času.

Za delo na kratkem valu v angleškem jeziku je poleg pogovorne angleščine potrebno poznavanje pravil dela, potek radijske zveze, standardne mednarodne kratice in poznavanje zakonodaje, ki predpisuje delo na radijski postaji.

Poleg vzpostavljanja zvez smo poučili člane tudi, kako se pripravi pogoje dela na radijski postaji, kar vključuje električno povezavo naprav, priklop anten, in test delovanja posamezne aparature. Seznanili smo jih tudi kako je pomembno tudi poznavanje atmosferskih pogojev in pogojev sončeve aktivnosti,  ki močno vpliva za razširjanje radijskih valov predvsem za vzpostavljanje zvez z različnimi deli sveta ob različnih urah dneva.

Od ostalih praktičnih del, smo jim pokazali kako se uglašuje KV žična antena, kako se preveri in usposobi rezervno napajanje – električni generator, ki služi v ekstremnih pogojih, ko izpade električno omrežje.

Radijske zveze so bile opravljene s klubsko radijsko postajo Icom IC-7300, linearnim ojačevalnikom Ranger 811Rk, ki je zmogel cca 500W izhodne moči in 5 elementno Yagi anteno za 20m.

Mladi radioamaterji so se seznanili tudi z DMR komunikacijami , kar jim je razložil Zvone – S52O, ki pa je dodal še dejavnost, ki ni povezana z radioamaterstvom, to je sledenje in iskanje vremenskih balonov.

Fantje so tudi pomagali pri pripravi dnevnih obrokov, kjer je bil glavni kuhar Janez – S51J!

Žal nam jo je na koncu zagodlo vreme, tako da so preostali trije operaterji, ki naj bi prišli na vrsto v nedeljo, žal morali ostati doma. Smo se pa dogovorili, da bomo to izvedli enkrat v naslednjih dneh, ko se bo vreme malo umirilo.

V spodnji preglednici, so navedeni udeleženci in število zvez, ki so jih opravili. V UKV Alpe Adrija tekmovanju, pa so vsi skupaj z FT-736 postajo in 11 elementno Yagi anteno na 9m višine, opravili 32 zvez.

S500E, Leon 57 zvez
S50R, Leon 26 zvez
S51J, Janez 40 zvez
S53TM, Tine 62 zvez
S53WD, Urban 49 zvez
S54MC, Miha 51 zvez
S56MT, Timotej 9 zvez FT-8
S50OA, Aljaž 9 zvez
S50GB, Gašper 200 zvez
S50AW, Anej 61 zvez

Drugi del HAM kampa na Črnem vrhu se je dogajal 12. in 13. avgusta 2020. Tudi tokrat je bil glavni namen vspostaviti čim več radijskih zvez na kartkem valu v SSB načinu dela. Sodelovali so Gašper – S50GB, ki je naredil 300 zvez, Anej – S50AW, ki je naredil 61 zvez, sodelovala sta pa še Tine – S53TM in mentor Janez – S51J, ki sta dodala še nekaj zvez h končnemu številu nekaj čez 500. Pokazali smo jim tudi, kako se izmeri rezonanca KV antene, za kar smo uporabili kar eno doma izdelanih anten za dva valovna področja.

 


*

Zadnje objave

Mladi v CQ WPX SSB t

Tokrat so se CQ WPX SSB tekmovanja udeležili Urban S53WD, ...

Pritožba UO ZRS zop

Tale zaplet smo sicer hoteli rešiti interno. Po zadnjem sklepu ...

CQ World Wide DX Con

The English translation of the original article is below the ...

S50CLX DX Cluster sp

V primeru, da želimo na spletnem vmesniku S50CLX DX Clustra ...

IOTA tekmovanje VIS

Med 25.7.2023 in 31.7.2023 je ekipa v sestavi 9A/S50O ( ...

Translate »