V časopisu Cerkljanske novice, časopisu Občine Cerkno št. 6 december 2015 na strani 9 je bil objavljen članek o radioamaterjih “Radioamaterji služijo skupnosti” avtorja Janeza Majdiča, S51J.

Kako lahko pričnem?

Za ukvarjanje z radioamaterstvom je potrebna licenca. V katerem koli klubu v Sloveniji opravim tečaj in izpit, nato pa mi AKOS podeli klicni znak, s katerim se lahko predstavljam. In že lahko vzpostavljam zveze z drugimi radioamaterji po Sloveniji ali na katerem koli koncu sveta, brez interneta, samo z uporabo radijskih valov! Za dosego tega cilja, zadostujejo že majhne oddajne moči.

Veselje do vzpostavljanja zvez me lahko pripelje do sodelovanja v raznih tekmovanjih, odpravah na precej zanimive kraje, od kjer je vzpostavljanje zvez še poseben izziv. Lahko se z lokalno ekipo usposobim za pomoč pri vzpostavljanju komunikacij v primerih naravnih ali drugih nesreč. Prav tako obstajajo različne oblike medsebojnega sodelovanja pri razvoju nove opreme, računalniških programov, …

Radioamaterji služijo skupnosti

Dogodki, kot so maratoni, proslave, parade, razstave, sejmi in podobno, so dobro načrtovane aktivnosti. Radioamaterji smo organizatorjem takih dogodkov dobro poznani kot dobra podpora pri zagotavljanju komunikacij pred, med in po dogodku. Eno takih sodelovanj Radiokluba Cerkno, je vsakoletno nudenje radijskih zvez pri Maratonu štirih občin preko Porezna. Radioamaterji omogočamo komuniciranje s širšo javnostjo tudi v času posebnih in nenačrtovanih dogodkov, kot so  potresi, poplave in ostale naravne katastrofe. Lep primer je bil žledolom leta 2014, ko so radioamaterji iz Hotavelj nudili edino komunikacijo z dolino do Sovodnja, saj so bile vse ostale zveze prekinjene. Iz sveta pa je znano delovanje radioamaterjev ob nedavnem potresu v Nepalu, še preje ob velikem cunamiju v Indijskem oceanu, vsakoletno dogajanje ob orkanskih neurjih v ZDA in še bi lahko naštevali.

In kaj imamo radioamaterji od tega?

Radioamaterstvo je za nas hobi in nam je v veselje. Prav tako svoje znanje in izkušnje z veseljem uporabimo takrat, ko skupnost to potrebuje.

»Naredi si sam« izziv radioamaterjev

»Naredi si sam« radioamaterjem ni nepoznan izziv. Radioamaterji uporabljamo sodobno tehnologijo, pri tem pa vedno radi kaj prilagodimo ali celo naredimo nekaj povsem novega.

Radioamaterji smo tako sami na začetku izdelovali oddajnike, sprejemnike in antene. To počnemo še danes in tako s pomočjo te opreme komuniciramo z drugimi amaterji po vsem svetu, pri tem pa uporabljamo radijske valove.

Samo v Sloveniji je preko 1000 radioamaterjev, ki se združujemo v klubih, skupaj pa v Zvezi radioamaterjev Slovenije.

Kdo lahko postane radioamater?

Vsakdo, ki ga zanima radiotehnika, elektronika in komunikacije. Da postane samostojen radioamater, mora biti polnoleten in mora opraviti ustrezen radioamaterski izpit. Do polnoletnosti, pa lahko deluje v radioklubu, vendar tudi tu ne gre brez predhodno opravljenega ustreznega izpita. Nato pod nadzorom mentorjev lahko tudi vzpostavlja radioamaterske zveze. Za konstruktorstvo pa seveda ni nobene omejitve, dobro pa je, če se preje seznani z osnovami elektrotehnike.

Radioklub Cerkno, ki je bil ustanovljen leta 1957 in ima po zadnji evidenci 19 bolj ali manj aktivnih članov, je v letošnji jeseni pričel z radioamaterskim krožkom v osnovni šoli. Krožek se dogaja v naših novih klubskih prostorih, v COD-ju in je brezplačen. S tem prostorom smo pridobili možnost, da se pogosteje srečujemo, saj smo imeli do sedaj edine skupne prostore na Črnem vrhu. Krožek obiskuje 9 učencev, za začetek pa so izdelali dve digitalni uri, v nadaljevanju pa si bodo izdelali še vsak svoj UKV radijski sprejemnik. Spoznali se bodo tudi z osnovami elektrotehnike, radiotehnike in radioamaterskim delovanjem in pravili. Sicer pa so naša vrata odprta vsak prvi petek v mesecu, od 19:00 do 20:00, vabljeni vsi, stari in mladi, ki jih radioamaterstvo zanima.

Janez Majdič, Cerkljanske novice dec. 2015

 

Mladi tečajniki radio kluba Cerkno, S50E na božično novoletni pojedini 2015*

Zadnje objave

Mladi v CQ WPX SSB t

Tokrat so se CQ WPX SSB tekmovanja udeležili Urban S53WD, ...

Pritožba UO ZRS zop

Tale zaplet smo sicer hoteli rešiti interno. Po zadnjem sklepu ...

CQ World Wide DX Con

The English translation of the original article is below the ...

S50CLX DX Cluster sp

V primeru, da želimo na spletnem vmesniku S50CLX DX Clustra ...

IOTA tekmovanje VIS

Med 25.7.2023 in 31.7.2023 je ekipa v sestavi 9A/S50O ( ...

Translate »