Zahvaljujemo se vsem ki ste nas obiskali ter ustvarili prijetno vzdušje in tako pripomogli k uspešni obeležitvi naše 60. obletnice ustanovitve radio kluba Cerkno. Ob tej priliki se iskreno zahvaljujemo predsedniku Zveze Radioamaterjev Slovenije Bojanu Majheniču S52ME za pozdravni nagovor, predavateljem Juretu S57XX, Leotu S50R, Janezu S51J ter g. Tomažu Kastelicu iz podjetja Pronavitas ter povezovalcu programa Miranu S50O. Zahvaljujemo se vsem, ki ste kakorkoli pomagali pri organizaciji in sami izvedbi prireditve. Čestitke vsem prejemnikom nagrad, značk Zveze Radioamaterjev Slovenije, zlatih in srebrnih značk OLDTIMER ZRS ter priznanj Radio kluba Cerkno.

Na spletni strani radio kluba Cerkno sta objavljeni predstavitvi  programa High Frequency Terrain Assessment by N6BV, HFTA (S57XX) ter ocena vpliva terena za lokacijo radio kluba Cerkno, S50E JN76AD (S50R) s foto utrinki s prireditve.

Ob praznovanju 60. obletnice  ustanovitve Radio kluba Cerkno in srečanju Old timerjev Zveze Radioamaterjev Slovenije, ki je potekalo 16. septembra 2017 na klubski lokaciji S50E na Črnem vrhu na Cerknim in v restavraciji Alpske perle na Smučarskem Centru Cerkno s programom:

– pozdrav predsednika Radio kluba Cerkno g. Lea Xhokova,
– pozdrav predsednika Zveze Radioamaterjev Slovenije g. Bojana Majheniča,
– podelitev priznanj Zveze Radioamaterjev Slovenije,
– podelitev priznanj Radio kluba Cerkno članom kluba.

Udeleženci so prejeli spominsko darilo S557E.

Miran Vončina, S50O ob 60. obletnici ustanovitve radio kluba Cerkno v oddaji Primorskega vala – Aktualno

 

Primorski val, splošne novice. (Četrtek, 14-09-2017)

60 LET RADIO KLUBA CERKNO

Začetki radioamaterstva v Cerknem segajo v leto 1956. Takrat se je skovala ideja, katere pobudnik je bil Viktor Kravanja, ki je skupaj z domačini v letu 1957 ustanovil radio klub, leto pozneje so pridobili tudi dovoljenje za delo radijske postaje. Klubski prostor so si zgradili na podstrešju stavbe tovarne ETA. Dejavnost cerkljanskih radioamaterjev je rahlo zamrla, ko se je tedanja elektrogospodarska šola s sedežem v Cerknem preselila v Novo Gorico. Ponovno oživitev pa je dejavnost doživela po letu 1969. Leta 1970 se je upravni odbor pod predsedstvom inženirja Franca Tušarja odločil, da klub pristopi k izgradnji lokalne radijske postaje v Cerknem. Člani kluba so izdelali srednjevalovni oddajnik, mešalno mizo in studio. Prvič se je Radio Cerkno v etru oglasil 3. januarja 1971 in od takrat dalje deluje neprekinjeno. Kasneje so radioamaterji na Brdcih zgradili novo oddajniško hišico, postavili dva antenska stolpa in nanju namestili novo, boljšo anteno ter nov oddajnik, kar je povečalo slišnost. Leta 1980 pa so člani kluba na Črnem vrhu nad Cerknim postavili 18 metrov visok antenski stolp, takrat se je pričelo intenzivno delo na tekmovanju. V letu 1990 so tekmovalno lokacijo in antenski stolp prestavili na najvišjo točko Črnega vrha. Postavljeni so bili trije antenski stolpi. Ta lokacija jim je omogoča konkurenčno delo v tekmovanjih, kar potrjujejo tudi rezultati. Z lokacije na Črnem vrhu je bilo do sedaj vzpostavljenih preko 468.000 zvez z radioamaterji iz 320 držav. Vzporedno z graditnjo klubske postojanke na Črnem vrhu so posamezni člani kluba zgradili svoje radioamaterske postojanke na Bukovskem vrhu, Gorskem vrhu, Vojskem in v Idrijskih Krnicah. Tekmovalne postojanke članov kluba so poznane in cenjene kot konkurenčne med široko srenjo radioamaterjev vsega sveta. Danes je v klubu 25 članov. Poleg številnih priznanj za tekmovalne dosežke je klub prejel nagrado občine Idrija, nagrade pa so za svoje dosežke prejemali tudi člani kluba.
Radio klub Cerkno v letošnjem letu obeležuje 60. obletnico delovanja. V počastitev obletnice v soboto, 16. septembra, v restavraciji Alpska perla na Črnem vrhu prirejo praznovanje in srečanje oldtimerjev Zveze radioamaterjev Slovenije.
TJAŠA JURMAN (Vir: Primorski val)

Primorske Novice (ponedeljek, 18. september 2017, 06:00)

Pol milijona zvez po svetu

Radio klub Cerkno je v soboto proslavil 60-letnico na svoji oddajniški lokaciji na vrhu Črnega vrha v družbi kolegov iz vse Slovenije. Seznanili so se z novostmi v svoji dejavnosti.

CERKNO > Radio klub Cerkno je leta 1957 zrasel na temeljih nekaj let starejšega društva ljudske tehnike. Če so se člani sprva ukvarjali s sestavljanjem radijskih aparatov za uvodne stike s svetom, imajo z današnjo digitalno tehniko tega na dlani. Sobotno jubilejno srečanje ob 60-letnici so namenili seznanitvi z novostmi v svoji dejavnosti. Sočasno tudi spominom na prehojeno pot in podelitvi priznanj vsem, ki botrujejo, da njihova nekoliko zapostavljena dejavnost živi.
Ob ujmah, ko sodobne zveze razen radioamaterskih odpovedo, ostajajo nepogrešljivi. Ker se je v zadnjih letih na Cerkljanskem to zgodilo kar nekajkrat, si v sistemu civilne zaščite zaslužijo vidnejše mesto. Zato potrebujejo mlade.
Klub je eden redkih, ki združuje člane z Idrijskega in Cerkljanskega. Letos je po nekajletnem zatišju po uvodnem usposabljanju pridobil sveže moči. “Pet osnovnošolcev je opravilo izpit za radioamaterja operatorja razreda A. Naša tehnična dejavnost je skrita očem, ni televizijski ‘šport’ in mlade je težko navdušiti. Naredili pa bomo vse, da bomo svoje znanje in veselje do tega lepega hobija, prenašali nanje,” je obljubil dolgoletni vodilni član kluba Miran Vončina. Tako kot so jih v klubu predhodniki prenašali nanj in na kolege, da so doslej vzpostavili zveze s prav vsemi državami sveta in postali svetovno uspešni tekmovalci. Največ zvez, skoraj pol milijona, so vzpostavili prav s Črnega vrha, kjer imajo od leta 1990 svojo oddajniško postojanko S50E. Prej pa so deset let gostovali v bivši planinski koči na hribu, ki se je sočasno s prihodom radioamaterjev nanj levil v smučarski center. Cerkno, kjer so na Brdcih zgradili svojo prvo postojanko, ob velikem številu članov in tekmovalcev ni več nudilo možnosti za želeno povezovanje s kolegi po svetu.
Najbolj zagnani člani in tekmovalci imajo urejene lastne oddajne postojanke. Vse skupaj pa se je začelo v podstrešni Etini sobici v Cerknem. Tu so z zagnanim inženirjem Francem Tušarjem leta 1971 oblikovali lokalni radio Cerkno, ki je kot radio Odmev še vedno vitalen.
Medtem so v Cerknem postali brezdomci, a so pred dvema letoma rešili tudi ta problem in si vrnili možnosti za delo z mladimi. SAŠA DRAGOŠ (Vir: Primorske Novice)

Idrijske novice (petek, 22. september 2017)

Radioamaterji tkejo komunikacijsko mrežo po vsem planetu

60 let je za življenje človeka kar precejšnje časovno obdobje, verjetno še precej daljše pa je za organizacijo, ki združuje ljudi na prostovoljni osnovi, še posebej, ker se v takem času zamenja kar nekaj generacij. V vseh organizacijah delovanje spremljajo vzponi in padci, tem dogajanjem se ni mogoče izogniti niti v društvih, kjer člane družijo skupni interesi, skupne dejavnosti, sorodni cilji, … To velja tudi za Radio klub Cerkno, ki je zaradi dokaj specifičnih razmer še bolj odvisen od okolja kot klubi v večjih sredinah……. Celoten članek objavljen v Idrijskih novicah. (Vir: Idrijske novice)

 *

Zadnje objave

Mladi v CQ WPX SSB t

Tokrat so se CQ WPX SSB tekmovanja udeležili Urban S53WD, ...

Pritožba UO ZRS zop

Tale zaplet smo sicer hoteli rešiti interno. Po zadnjem sklepu ...

CQ World Wide DX Con

The English translation of the original article is below the ...

S50CLX DX Cluster sp

V primeru, da želimo na spletnem vmesniku S50CLX DX Clustra ...

IOTA tekmovanje VIS

Med 25.7.2023 in 31.7.2023 je ekipa v sestavi 9A/S50O ( ...

Translate »